Akupunktur

Akupunktur betyder fritt översatt ”nålbehandling” och har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin som även innefattar kinesisk massage, örtläkekonst och qigong (meditativ rörelse).

Enligt traditionell kinesisk medicin kallas människans livskraft för gi och en sjukdom beskrivs med störningar i flödet av livskraften gi.

Vad är hälsa? enligt kinesisk medicin är det en balans mellan yin och yang.Sjukdomar är små avvikelser/obalanser som kan utveckla sig till sjukdomar, kroniska sjukdomar,derför har man lagt stor tonvikt på att förebygga sjukdomar och besvär,mentalt fysiskt, känslomässigt. tillräcligt med sömn,bra kost, motion,vila, frisk luft osv viktigt för att förebygga sjukdomar.

I gamla Kina(över 2000 år sedan) gick man till doktorn för att hålla sig frisk, den dagen man blev sjuk var besöket gratis. man lyssnade på doktorn och hans råd hur man skulle leva livet på bästa sätt efter sina förutsättningar.Kost,akupuntur,örter,goda råd var en del av behandlingen.

 

Akupunktör är yrkestiteln för den som utför akupunkturbehandling enligt traditionell kinesisk medicin. En akupunktör använder i första hand tunna sterila stålnålar som penetrerar huden i speciella akupunkturpunkter. Det finns också andra tekniker som moxa, en värmebehandlingsmetod, koppning, nålhammare och guasha, en metod där man skrapar på huden.

 

 

Akupunktur betyder fritt översatt ”nålbehandling